6 Mar 2003, 16:40
Marta Wieszczycka

Witam!
Ma ktoś może informacje na powyższy temat? Może coś jest w sieci?
Zastanawiam się nad tym w związku z, ostatnio popularnymi, chińskimi
herbatkami.
Może wystarczy herbatka ze zwykłej pokrzywy- nota bene smaczna, ostatnio
piłam.
Bardzo ciekawie też urozmaica smak zwykłej herbaty. A kosztuje znacznie
taniej i nie musi być made in China:)
W zasadzie to można ją sobie nawet samemu nazbierać i nasuszyć.
Tylko na ile warto?
Pozdrawiam,
MArta



7 Mar 2003, 01:19
Seva


Ma ktoś może informacje na powyższy temat? Może coś jest w sieci?



Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy. A jesli chodzi o info o
niej, to jedyne co mogę zaproponować, to poniższy tekst:
"Liście pokrzywy zawierają znaczne ilości witaminy C, nadto witaminy
B2, E, K, barwniki karotenowe, kwasy organiczne, histaminę, chlorofil,
sole mineralne. [...]
Pokrzywa jest zalecana w leczeniu awitaminozy wiosennej; działa
wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi (w kuracji
przeciw cukrzycy). Wpływa na procesy przemiany materii. Działanie
lecznicze pokrzyw jest w zasadzie wielostronne."
Z książki Wiktora Pajora "Przyprawy Ziołowe w Kuchni".


7 Mar 2003, 10:16
Marta Wieszczycka






(ciach)
Baaaardzo, bardzo dziękuję :))))

Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy.



A pichci na świeżo, czy suszy i herbatkuje?
Bo chętnie bym się dowiedziała, co ciekawego można z takich pokrzyw
wykombinować?
Pozdrawiam,
MArta


10 Mar 2003, 01:31
Seva


| Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy.
A pichci na świeżo, czy suszy i herbatkuje?



Często robi coś takiego (przepis własny):

Pokrzywy z ryżem

Do zrobienia tej potrawy nadają się tylko młode liście, więc wiosna
jest najlepszą porą na tę potrawę.
Zebrane młode liście pokrzywy wrzucić do wrzącej wody i gotować
aż zmiękną (ok. 10 min.).
Pokroić na drobno.
Przyprawić:
1) można zrobić masalę, czyli podsmażyć na oleju lub ghi kminek indyjski,
kurkumę, asafetidę i chili.
2) można też zrobić zasmażkę z mąki i z dodatkiem odrobiny mleka.
3) dodać sol do smaku.

Pokrzywy wymieszać z ryżem (ilość ryżu wg uznania).

Zamias asafetity, możesz dać troszkę cebuli, a zamiast kminku indyjskiego
- zwykły.




10 Mar 2003, 16:40
Marta Wieszczycka






(ciach)
Brzmi smacznie. Choć nie wiem, czy mnie to nie przerośnie ;)
Ale nie wiedziałam, że można je gotować.
Wielkie, wielkie dzięki,
MArta

Wartość wsp. U, a koszty
Tablice wartości odzywczych instytutu żywnosci i zywienia gdzie znalezc?
Wartości odżywcze
A moze by tak... FAK ?
wykończenie poddasza
Twoj styl-ruch w jadlospisie
insulina a wysilek
  • uss guam
  • sklepy z boxami samochodowymi
  • gis;job
  • page 15280
  • filmy;honda;crx
  • modelowanie Lotto
  • fotogk
  • pirelli carving
  • ściągnięcie simlocka z T630
  • Pakiet wypowiedzi z for internetowych : Start